Worden voorafbetalingen terug interessanter vanaf aanslagjaar 2018?

Zelfstandigen en vennootschappen krijgen sedert jaar en dag een belastingverhoging aangerekend als ze onvoldoende of niet vooraf betalen.

Ook voor bedrijfsleiders kan dit in een aantal specifieke gevallen spelen als er globaal te weinig bedrijfsvoorheffing afgehouden geweest is.

De manier waarop die verhoging berekend wordt ligt reeds jaren vast, en gebruikt o.a. als basis de rentevoet die de Europese Centrale Bank gebruikt op 01 januari van het belastbaar tijdperk.

Doordat die intrest afgelopen jaren zo laag is, is het amper nog de moeite om voorafbetalingen te doen, waardoor de inkomsten uit voorafbetalingen voor de regering zwaar tegen vallen.

Om de begroting 2017 opnieuw te kunnen spijzen is er nu een voorontwerp van wet gemaakt, die als resultaat zal hebben dat het vermeerderingspercentage altijd minimaal 2,25% zal bedragen.

Dus zelfs al blijven de intresten laag, als men niet of onvoldoende vooraf betaalt, zal men een vermeerdering van de verschuldigde belastingen erbij moeten nemen van 2,25%.Als men logisch doorredeneert zal men vanaf aanslagjaar 2018 daarentegen wel een bonificatie kunnen verdienen van :

  • Eerste voorafbetaling 3%
  • Tweede voorafbetaling 2,5%
  • Derde voorafbetaling 2%
  • Vierde voorafbetaling 1,5%

Op deze manier komt er mogelijks vanaf aanslagjaar 2018 een mooi korte termijn beleggingsproduct bij!

Blijf op de hoogte

Ben je benieuwd naar onze projecten, naar meer vakkennis of nieuwe wetgeving? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en mis niets! Laat je gegevens achter en wij doen de rest.

Verbonden met mensen door cijfers