Fiscaalvoordelige bedrijfsfietsen

Tot voor kort was er weinig duidelijkheid rond de types fietsen die in aanmerking kwamen voor een voordelig fiscaal “regime”. Stads- en hybridefietsen kwamen in aanmerking voor een vrijstelling van het Voordeel Alle Aard, koersfietsen, mountainbikes en elektrische fietsen met trapondersteuning dan weer niet.

Dankzij een wetswijziging geldt deze fiscale gunstregeling vanaf inkomstenjaar 2017 voor alle fietsen.

VOORWAARDEN

De voorwaarde is dat de bedrijfsfiets geregeld gebruikt wordt voor woon-werkverkeer. Dit uiteraard over realistische afstanden. Het voordelige regime dat voor deze fietsen geldt houdt in dat de aankoop voor 120% aftrekbaar is. Ze mogen nl. afgeschreven worden op minstens drie jaar, en jaarlijks mag de afschrijving verhoogd worden met 20%. Zolang de fiets voor woon-werkverkeer gebruikt wordt hoeft de werknemer geen VAA aan te geven inzake privégebruik. RSZ moet echter wel gerekend worden als de fiets ook privé gebruikt wordt. Het gaat dan om de zgn. werkelijke waarde, die u kunt “taxeren” op bv. 2/7.

UW MOGELIJKHEDEN

U kan bedrijfsfietsen leasen en ter beschikking stellen van uw werknemers, of ze zelf aankopen. In beide gevallen geldt dit gunstige regime. Als u ervoor kiest om fietsen aan te kopen kan u deze na afloop van de afschrijvingstermijn (van minstens drie jaar) zelfs doorverkopen aan de werknemer voor een symbolische prijs.

TIP

Hier ligt een buitenkans indien u zoekt naar een fiscaal interessant ‘extraatje’ voor een werknemer. Een bedrijfsfiets van € 1.000 die drie jaar voor het woon-werkverkeer gebruikt wordt, daarna “weggeven”, kost u slechts € 1.050, terwijl een premie ter waarde van € 1.000 netto geven u € 2.380 zou kosten.

Blijf op de hoogte

Ben je benieuwd naar onze projecten, naar meer vakkennis of nieuwe wetgeving? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en mis niets! Laat je gegevens achter en wij doen de rest.

Verbonden met mensen door cijfers