De spelregels bij cadeaubonnen

Bij het opstellen van een cadeaubon zijn er wettelijk gezien niet echt verplichte vermeldingen. Onlangs werden enkele bedrijven echter aangesproken door minister Peeters omdat hun cadeaubonnen een te korte geldigheidsperiode hadden voorzien.

Is er dan een minimumtermijn? Waar dient u nog zoal op te letten?

TERMIJN?

Een algemene regel qua geldigheidsduur is er niet. De wet voorziet dat de geldigheidsduur van een cadeaubon tot een “redelijke termijn” kan beperkt worden. Bij aankoop moet een korte geldigheidsduur (niet noodzakelijk minstens één jaar) duidelijk zijn en niet verborgen zitten in de kleine lettertjes. Anderzijds blijft een cadeaubon onbeperkt geldig indien er geen vervaldatum vermeld is.

VERPLICHTINGEN?

Het is daarnaast voldoende om op een cadeaubon duidelijk te maken waarvoor hij kan gebruikt worden. Vaak vermeldt men dat de bon niet in te ruilen is voor cash geld. Reclamebonnen of bonnen die gekoppeld zijn aan aankopen vallen onder een andere categorie en hebben wel een aantal verplichtingen.

BELASTBAAR?

Pas wanneer een cadeaubon gebruikt wordt vindt de eigenlijke verkoop plaats. Fiscaal gezien houdt dit in dat er bij de aankoop van de bon twee mogelijkheden zijn. Als het nog niet duidelijk wat met de bon gekocht zal worden (en dus tegen welk btw-tarief) dan hoeft u nog geen btw en belasting te betalen en hoeft de bon ook niet ingegeven te worden in uw kassa. Is dat wel zo, dan moet er meteen btw betaald worden.

TIP

Sommige kassa’s hebben een speciale functie voor cadeaubonnen waarbij die automatisch pas als omzet geboekt worden op het moment dat ze gebruikt worden. Dan is er natuurlijk geen probleem om ze wél in uw kassa in te geven.

Blijf op de hoogte

Ben je benieuwd naar onze projecten, naar meer vakkennis of nieuwe wetgeving? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en mis niets! Laat je gegevens achter en wij doen de rest.

Verbonden met mensen door cijfers