BTW en voorschotten

De BTW-belastingplichtigen die gehouden zijn aan een kwartaalaangifte zullen vanaf 2017 niet langer BTW voorschotten dienen te betalen.

HUIDIGE REGELING (TOT EIND 2016)

Sinds jaren kennen we voor kwartaalaangevers het systeem van de voorschotten. Concreet wil dit zeggen dat elke tweede en derde maand van ieder kalenderkwartaal het voorschot dient te worden vooraf betaald. Doe je dit niet, dan wordt dit gesanctioneerd met een nalatigheidsintrest van 0.8% per jaar.

NIEUWE REGELING

Om een gelijke behandeling te creëren met de maandaangevers zullen kwartaalaangevers tegen 24 december een BTW-voorschot dienen te betalen. Althans is dit de verwachting, er wordt namelijk nog een definitieve regeling uitgewerkt tegen begin 2017.

WAAROM?

De minister van financiën (Van Overtveldt) hoopt een efficiënte administratieve vereenvoudiging van de btw-reglementering door te voeren. Wat ons betreft zal dit voor een groot aantal ondernemers een goede zaak zijn. Helaas wordt voor anderen de drempel tot betalen (na afloop van het kwartaal) wellicht groter. Een goede opvolging - gebruik van een afzonderlijke BTW bank(spaar)rekening zoals velen van jullie reeds doen- wordt bijgevolg nog belangrijker.

Blijf op de hoogte

Ben je benieuwd naar onze projecten, naar meer vakkennis of nieuwe wetgeving? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en mis niets! Laat je gegevens achter en wij doen de rest.

Verbonden met mensen door cijfers